Casanarius PDF Afdrukken E-mail


Casanarius is ontstaan in 2007 als een ergotherapeutisch programma dat binnen het therapeutisch werken met dieren (TAD) een nieuwe invalshoek creëert.  Dit wil zeggen dat de traditionele ergotherapie wordt verrijkt door een dier, een ezel of een hond, en een dierenbegeleider, die tijdens de therapiesessies een assisterende rol krijgt.

Casanarius is opgericht door Sofie Molenberghs, vanuit een overtuiging dat een samenwerking tussen mens en dier positief kan werken.  Echter de theoretische en praktische kennis die nodig is om zo'n programma op een veilige manier op te zetten, ligt niet voor het rapen.

Sofie kreeg de kans om haar eerste stappen in het veld van "animal-assisted therapy" te zetten via haar thesis in de opleiding ergotherapie (KHK, Geel).  In 2005 reisde ze naar New York (USA) om enkele maanden stage te lopen bij Dr. S. B. Ross, de oprichter van Green Chimneys (www.greenchimneys.org).  Green Chimneys (Brewster, NY), is al sinds de jaren '80 een vooraanstaand centrum voor animal-assisted therapy en animal-assisted education voor jongeren met gedrags- en emotionele problemen.

Uit de stage kwam duidelijk naar voor dat praktijkprojecten in de USA meer inspelen op de vraag van de cliënt dan deze in Europa.  De interacties tussen mens en dier zijn hier een werkelijke verrijking van de therapeutische methodieken.  Eenmaal teruggekomen in Europa ging de zoektocht naar een ervaringsgerichte opleiding verder en kwam ze in contact met Drs. L. Meers van het documentatiecentrum IAD (U Gent).  Onder haar copromotorschap is er een tweede eindwerk uitgewerkt en het project Casanarius ontstaan.

Bezoek het documentatiecentrum voor interventies met assistentie van dieren (IAD, U Gent) online via www.ethology.ugent.be.

Casanarius Casanarius
Casanarius Casanarius

 
Zoeken
Dankzij de steun van

Ga naar de Nederlandse website Proceed to the English website

Casanarius » Nieuws arrow Casanarius
Go to top of page